Palvelua jätteistä

Kierrätys on tärkeää. Tämä ei liene epäselvää kellekään. Kierrätystehokkuuden lisäämisessä on silti edelleen parantamisen varaa. Kotitalouksien kierrätysaktiivisuus on lisääntynyt tasaisesti, mutta joidenkin jakeiden osalta on vielä paljon mahdollisuuksia löytää uusia tapoja toteuttaa kierrätystä tehokkaammin.

Kierrätyksen toteuttamisen suhteen maailmalla vaikuttaa olevan käytössä hyvin erilaisia lähestymistapoja. Toisaalla luotetaan siihen, että käyttäjät lajittelevat jätteensä tunnollisesti. Joissain paikoin käyttäjiin ei luoteta juuri lainkaan, vaan lajitteleminen tapahtuu vasta jätteet käsittelevässä yksikössä. Näin vältytään siltä, että virhelajittelun myötä kokonainen erä jätettä jouduttaisiin hylkäämään käyttäjän tekemän virheen vuoksi.

Jätteissä ja etenkin niiden uusiokäytössä on paljon mahdollisuuksia. Siksi Suomessa on pohdittu uusia palveluja jätteen käsittelyn ja lajittelun ympärille. Palvelun avulla pyritään siihen, että yhä suurempi osa jätteistä päätyisi uusiokäyttöön ja lajittelun luotettavuus ja tehokkuus paranisivat.

Uusien mallien ei välttämättä tarvitse olla monimutkaisia. Maailmalla on otettu käyttöön esimerkiksi oheisen kuvan mukaisia purukumien uusiokäyttöön tähtääviä palveluja. Niissä purukumit kerätään omiin astioihinsa käyttöpaikoilla. Astioista purukumijäte ja tulevien kumisaappaiden raaka-aine saadaan kerättyä talteen.

Suomessa syntyy tekstiilijätettä vuosittain n. 70 miljoonaa kiloa. Tuo erä päätyy nykyisin suurelta osalta poltettavaksi muun jätteen mukana. Polttamisen sijaan jätteellä voisi olla myös muita käyttötapoja. Eri tekstiililajien erotteleminen on tällä hetkellä niin vaikeaa, ettei eri lajeja pystytä erottelemaan riittävän luotettavasti ja tehokkaasti jatkokäyttöä varten.

Globe Hope on menestyksekkäästi ottanut vanhoja tekstiilejä käyttöön ja luonut niistä uusia tuotteita markkinoille. Tällaista uusiokäyttöä näkee nykyisin runsaasti myös monien käsityöyrittäjien tuotteissa.

Finlayson on vienyt mallia vielä askeleen pidemmälle. Finlaysonin Kiertotalous on kanta-asiakasohjelma, jossa asiakas voi palauttaa käyttämänsä tekstiilit takaisin myyjälle. Tällöin asiakas saa alennuksen seuraavista hankinnoista ja Finlayson tekstiilit takaisin. Joissain tilanteissa Finlayson saattaa myydä samoja tekstiilejä uudestaan second hand -liikkeissä. Huonokuntoiset tekstiilit puolestaan saavat uuden elämän esimerkiksi räsymatoissa.

kuva: Finlayson

Finlaysonin malli tekee käytetyn tavaran uusiokäytöstä entistä houkuttelevampaa. Tarvitsemme lisää tällaisia palveluja, jotta kierrättäminen tehostuu entisestään.

Millaisella palvelulla kierrättämistä voitaisiin tehostaa? Vinkkaa kommenttikenttään, jos olet tutustunut johonkin kierrätyspalveluun, johon muidenkin kannattaisi ehdottomasti tutustua.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Sivustoa käyttämällä hyväksyt evästeet.