Miltä sinun palvelusi kuulostaa?

Edellisellä viikolla kirjoitin palveluiden tuoksusta. Tuoksun lisäksi palveluihin liittyvät myös äänet. Näin joulun alla ei voi välttää joululauluja. Ne soivat kaikkialla. Kaikki eivät ole varauksetta joululaulujen ystäviä. Tuoksujen tavoin myös äänet johdattavat meitä kohti tavoiteltua tunnelmaa.

Ehkä yleisin tapa äänen käyttämiseen osana palvelua on musiikki. Musiikkia kuulee kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Radio ja musiikki soi taustalla kampaamoissa ja katsastuskonttoreissa. Musiikkia voi kuulla myös hississä tai puhelinpalvelun jonossa. Näissä kaikissa tilanteissa on tavoitteena saada asiakas viihtymään tai ainakin tekemään asiakkaan olo siedettävämmäksi.

Musiikilla voidaan tehdä myös paljon muuta. Kokeita on tehty esimerkiksi siitä, kuinka musiikilla voidaan ohjata asiakkaan tekemiä valintoja. Eräässä kokeessa asiakkaiden tarjolle asetettiin samaan hinta/laatu-luokkaan kuuluvia saksalaisia ja ranskalaisia viinejä. Kun taustalla soitettiin saksalaisia lauluja, tarttuivat asiakkaat valinnan hetkellä yleisemmin saksalaiseen viiniin. Ranskalainen viini muuttui suositummaksi puolestaan silloin, kun taustalla soi ranskankielinen musiikki.

Musiikilla voidaan ohjata myös asiakkaiden viipymistä palveluiden äärellä. Kokeilujen kautta on havaittu, että ihmiset viihtyvät ravintolassa kauemmin silloin, kun taustalla soi tempoltaan rauhallista musiikkia. Jos paikka alkaa pullistella ääriään myöten, kannattaa levylautaselle laittaa tempoltaan rivakampaa musiikkia. Se saa ihmiset syömään nopeammin ja tekemään tilaa uusille tulijoille.

Äänimaailma voi olla muutakin kuin musiikkia. Äänet voivat toimia myös mieli- ja muistikuvan vahvistajana. Kun ihmisen kokemukseen liittyy useampia aisteja, jää siitä myös pysyvämpi jälki. Jos olet poron nähdessäsi myös kuullut sen äänen, muistat tilanteen varmemmin myös myöhemmin. Hierojalla puolestaan rentoutumista tehostaa taustalla soiva veden liplatus.

Äänimaisemia voi käyttää varmasti nykyistä enemmän. Voisiko esimerkiksi hammaslääkärin odotushuoneessa soida musiikki? Entä jos kirjastossa taustalla sirittäisivät heinäsirkat? Olisiko jäätelö vielä makeampaa, jos taustalla kuuluisi helteisen kesäpäivän äänet?

Miltä sinun palvelusi kuulostaa?

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Sivustoa käyttämällä hyväksyt evästeet.