Terveyspalveluja kännykkään

Olen hurahtanut tarkkailemaan omaa hyvinvointiani kännykän avulla. Tarkkailu tapahtuu mittaamalla sykettä ja seuraamalla liikunnan, unen ja aktiivisen tekemisen määrää. Nämä mittarit antavat suuntaa kohti tervettä elämää. Kaikesta yrittämisestä huolimatta aina ei kuitenkaan onnistu pysyttelemään terveenä.

Vaikka välillä sattuisi sairastumaan, voi kännykästä olla apua näissäkin tilanteissa. Aina ei ole tarpeen lähteä hakemaan apua ruuhkaisilta terveysasemilta. Sen sijasta lääkäriin voi ottaa yhteyden kännykän sovelluksen avulla.

Ruotsalainen KRY on kehittänyt omaa kännykkäpalveluaan kaikkein pisimmälle. Kännykän ohella etälääkäripalveluja on saatavilla esimerkiksi Etäterveyden kautta selaimella toimivana versiona.

Etäyhteydellä ei pystytä ratkaisemaan kaikkia mahdollisia vaivoja vaan se sopii lähinnä silmä- ja iho-oireiden tutkimiseen. Jos diagnoosin tekeminen vaatii esimerkiksi laboratoriokokeita, ei etäyhteyttä voi hyödyntää.

Terveydenhuollon etäpalveluista on ollut mahdollista saada Kela-korvausta vuodesta 2016 lähtien. Toistaiseksi näyttää siltä, että lainsäädäntö on ollut palvelutarjontaa edellä. Kilpailu ei ole äitynyt veriseksi, vaikka lainsäädäntö sen mahdollistaa.

Etänä käytettävät terveyspalvelut säästävät asiakkaan aikaa. Myös palvelun saatavuus  paranee, kun sitä voi käyttää ajankohdasta ja paikasta riippumatta. Etänä palvelut voivat olla saatavilla myös siellä, mihin niitä ei muuten olisi kustannustehokasta viedä. Tätä mahdollisuutta on varmasti syytä pohtia sote-uudistuksen yhteydessä. Helppo saatavuus on merkittävä päätökseen vaikuttava tekijä, kun asiakas saa käyttää valinnan vapauttaan.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Sivustoa käyttämällä hyväksyt evästeet.