Maslow’n älykello

Lupasin joskus aikaisemmin kertoa, mihin tarpeeseen älykello vastaa. Menin ostamaan sellaisen viime vuoden puolella ja olen kuumeisesti miettinyt, miksi näin oikein pääsi käymään. Nyt olen keksinyt vastauksen. Se vastaa ihmisen itsensä toteuttamisen tarpeeseen. Siis mihin? No tämä on monimutkainen juttu, mutta antakaas niin yritän selittää.

Kerran kauan sitten eli ja ajatteli psykologi nimeltään Maslow. Maslow muodosti kerran pitkän iltapäiväkävelyn aikana teorian ihmisten perustarpeista. Näitä tarpeita ovat fysiologiset, turvallisuuden, yhteenkuuluvuuden, arvonannon ja itsensä toteuttamisen tarpeet. Ihminen kiipeää tarpeiden pyramidia kaiken aikaa ylemmäs. Saavutettuaan kylläisyyden pyramidin alemmilla portailla, alamme havitella pääsyä ylemmille portaille.

Fysiologiset tarpeet haluamme tyydyttää ensin. Ne liittyvät elämän jatkuvuuden kannalta välttämättömiin tarpeisiin. Näitä ilman emme pystyisi elämään. Tarvitsemme riittävästi ravintoa ja lepoa. Turvallisuuden tarpeisiin lukeutuu erilaiset asiat, jotka suojaavat meitä ulkopuolisilta uhilta. Varaudumme sairauksiin hankkimalla lääkkeitä, kun taas kylmyyttä ja väkivallan uhkaa pyrimme välttämään rakentamalla ympärillemme seiniä.

Parhaatkaan muurit eivät tee meitä onnelliseksi. Tahdomme kuulua johonkin joukkoon kaltaistemme kanssa. Siksi kaipaamme ympärillemme ihmissuhteita. Näin tyydytämme yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeitamme. Sen jälkeen alamme hamuamaan arvostusta itseltämme ja muilta. Tahdomme olla yhteisömme arvostettuja jäseniä.

Viimeisenä tarpeena pyramidin huipulla on itsensä toteuttamisen tarve. Tylsistymme kuin häkkiin vangittu eläin, jos emme pysty toteuttamaan itseämme mitä moninaisemmin tavoin. Toiset kutovat itsensä neuloosiin, toiset puolestaan ahmivat kaiken mahdollisen käsiinsä saaman sarjakuvataiteen. Molemmat palvelevat – tiedostaen tai tiedostamatta – samaa itsensä toteuttamisen tarvetta.

Jokainen markkinoilla saatavilla oleva tuote tai palvelu vastaa meillä johonkin näistä tarpeista. Sama tuote voi herättää eri ihmisissä aivan erilaiset tarpeet. Älykello kiipeää tässä pyramidimallissa omalla kohdallani aivan huipulle asti. Joku saattaisi toki hankkia sellaisen kuuluakseen joukkoon (Yhteenkuuluvuuden tarve) tai saadakseen arvostusta (Arvonannon tarve) yhteisössään. Omalla kohdallani se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden itseni toteuttamiseen.

Joku ihmettelee tässä vaiheessa, kuinka kummassa se sen muka tekee? Pienen mutkan kautta. Päätin syksyllä hankkia sähköavusteisen polkupyörän. Tarkoituksena oli kulkea vastaisuudessa enemmän polkupyörällä ja vähemmän omalla autolla aina kun se olisi mahdollista. Polkupyörän tuottama onni ei kuitenkaan kestänyt kovin kauan. Muutaman pyöräilyn jälkeen mieltäni alkoi vaivata seuraava pulma. En osannut arvioida pyöräilyn tuottamia tuloksia. Mahtoiko pyöräily olla liikuntaa laisinkaan vai tekikö sähkö kaiken työn ja lopputulos vastasi leppoisaa bussissa istuskelua. Kun olin aikani tätä viheliäistä ongelmaa pohtinut, löysin ratkaisuksi toisen sähköavusteisen vimpaimen: älykellon. Se mittaa pyöräilyn aikana sekä kuljetun matkan että sykkeen. Sen avulla pystyn ratkaisemaan eksistentiaalisen kriisini – tiedän pyörräilleeni oikeasti. Älykello on siis auttanut minua ymmärtämään enemmän mitä itsessäni tapahtuu silloin, kun pyöräilen. Se on auttanut minua toteuttamaan samalla itseäni omalla sähköisyyteen kietoutuneella tavallani.

Onko tässä tarinassa jokin opetus? Jokaisen tuotteen tai palvelun täytyy vastata johonkin käyttäjän tarpeeseen. Jos kukaan ei koe tarvitsevansa tuoreinta hilavitkutininnovaatiota, ei sillä ole kovin ruusuista tulevaisuutta edessään. Uutta luodessa on osattava kuunnella tarkoin käyttäjien tarpeita.

5 vastausta artikkeliin “Maslow’n älykello”

  1. Onko auton katsastaminen itsensä kehittämistä? Vai mihin tasolle se kuuluu?

    1. Moi Mikko,
      Kiitos hyvästä kysymyksestä. Nämä Maslowin tarvehierarkian tarpeet ovat lähtöisin ihmisestä itsestään. Siis seurausta ihmisen biologiasta. Katsastus puolestaan on yhteiskunnan määrittelemä tarve. Kirjoitan niistä myöhemmin oman tarinansa.
      -Sami-

Kommentit on suljettu.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Sivustoa käyttämällä hyväksyt evästeet.